FAQ over Rolluiken

Welke motor (sterkte) heb ik nodig voor mijn rolluik ?

In 99% van de gevallen zijn rolluiken uitgevoerd met een aluminium (gerolvormd PUR gevuld) of PVC (plastic) pantser
met een lamelhoogte (dekvlak) van tussen de 32 mm en 48 mm, een lameldikte van tussen de 8 en 9 mm een een 
gewicht van tussen de 3,2 en 4,8 kg per m2 pantser. In al die gevallen kunt u onderstaande tabel hanteren om te 
bepalen welke motor (uitgedrukt in trekkracht in Nm) u nodig heeft voor uw rolluik.
Of u kiest voor een Somfy WT systeem, RTS systeem of IO systeem maakt verder niets uit. Indien een motortype niet 
in de genoemde sterkte beschikbaar is kiest u voor de eerst volgende (zwaardere type) uit de desbetreffende serie.
Voldoet u rolluik niet aan bovenstaande voorwaarden, neem dan via ons contactformulier contact met ons op zodat we 
u verder kunnen adviseren.

Tabel Solus motor rolluik
Wat betekend Somfy RTS ?

Somfy RTS staat voor Radio Technology Somfy. Dit is het communicatieprotocol dat Somfy ontworpen heeft voor de RTS draadloze bedieningssystemen.Kan ik de bestaande (motor)buis die in mijn rolluik zit gebruiken ?

Om een (Somfy) motor in een rolluik te kunnen toepassen moet er een (motor)buis 8-kant 60 in het rolluik gemonteerd worden. Als uw rolluik reeds electrisch is zal dat (in bijna alle gevallen) al zo zijn. Is uw rolluik nu uitgevoerd met bandbediening, dan zal er soms een buis 8-kant 40 toegepast zijn, en soms een buis 8-kant 60. Indien uw rolluik nu voorzien is van een buis 8-kant 40 zult u ook de buis moeten vervangen. Bij een bestaande buis 8-kant 60 kunt u deze hergebruiken.
Let op: Door het vervangen van de bestaande buis 8-kant 40 naar een 8-kant 6o krijgt uw rolluik een andere (lees grotere) oproldiameter. Hierdoor kant het zijn dat het pantser )geheel opgerold) niet meer in de bestaande kast past. U zult dan ook de kast van uw rolluik moeten gaan vervangen. De dikte en hoogte van de lamellen zijn hiervoor bepalend.
Om zeker er zeker van te zijn of het wel of niet past kunt u zich het beste laten informeren door rolluikleverancier. Weet u niet wie uw bestaande rolluiken geleverd heeft kunt met ons contact opnemen via ons contactformulier.


Hoe bepaal ik de lengte van de motorbuis voor een rolluik ?

Als u de bestaande bovenbuis van uw rolluik moet vervangen kunt u deze het beste "in de buurt" te kopen. Vuistregel voor de lengte van de buis is de breedte van het rolluik - 4 cm. Mocht het toch nog (net) te breed zijn kunt u gewoon alsnog zelf een stukje afzagen met een standaard ijzerzaag.